جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امام محور هستی

زمان مطالعه: 3 دقیقه

از نظر شیعه و براساس تعالیم دینی، امام، واسطه فیض رسانیِ پروردگار به همه پدیده‏های جهان آفرینش است. او در نظام هستی محور و مدار است و بی‏وجود او عالم و آدم، جن و ملک و حیوان و جمادی نمی‏ماند.

از امام صادق‏علیه السلام سؤال شد آیا زمین بدون امام باقی می‏ماند؟ حضرت فرمود:

اگر زمین بدون امام بماند هر آینه فرو می‏رود.(1)

اینکه او در رساندن پیام‏های خدا به مردم و راهنمایی آنها به سوی کمال انسانی، واسطه است و هر فیض و لطفی در این بخش به سبب وجود او به همگان می‏رسد، امری روشن و بدیهی است. زیرا از ابتدا خداوند متعال از طریق پیامبران و سپس جانشینان آنها قافله بشری را هدایت کرده است. ولی از کلمات معصومین‏علیهم السلام استفاده می‏شود که وجود امامان در گستره عالم به عنوان واسطه‏ای برای رسیدن هر نعمت و فیضی از ناحیه پروردگار به هر موجود کوچک و بزرگی است. به بیان آشکارتر همه موجودات، آنچه از فیوضات و عطایای الهی دریافت می‏کنند از کانال امام می‏گیرند. هم اصل وجودشان به واسطه امام است و هم نعمت‏ها و بهره‏های دیگری که در طول حیات خود دارا هستند.

در فرازی از زیارت جامعه کبیره که یک دوره امام‏شناسی است اینگونه آمده است:

بِکُمْ فَتَحَ اللّهُ وَبِکُمْ یَخْتِمْ وَبِکُمْ یُنَزِّلُ الغَیْثَ وَبِکُمْ یُمسِکُ السَّماءَ اَنْ تَقَعَ عَلَی الاَرضِ اِلاّ بِاِذنِهِ(2)

[ای امامان بزرگ] خداوند به سبب شما [عالم را] آغاز کرد و به سبب شما [نیز آن را] پایان می‏دهد و به [سبب وجود] شما باران را فرو می‏فرستد و به [برکت وجود] شما آسمان را نگهداشته است از اینکه بر زمین فرود آید، جز به اراده او.

بنابراین آثار وجودی امام تنها به ظهور و آشکاری او خلاصه نمی‏شود بلکه وجود او در عالم – حتّی در غیبت و نهان زیستی – سرچشمه حیات همه موجودات و مخلوقات الهی است و خدا خود اینگونه خواسته است که او که موجود برتر و کاملتر است واسطه دریافت و رساندن فیوضات و داده‏های الهی به سایر پدیده‏ها باشد و در این عرصه فرقی بین غیبت و ظهور او نیست. آری همگان از آثار وجود امام بهره می‏گیرند و غیبت امام مهدی‏علیه السلام در این جهت خللی ایجاد نمی‏کند. جالب اینکه وقتی از امام مهدی‏علیه السلام درباره نحوه بهره‏مندی از آن حضرت در دوره غیبت، سؤال می‏شود می‏فرماید:

وَاَمّا وَجهُ الاِنتِفاعَ بی فی غَیْبَتی فَکَاالاِنتِفاعِ بِالشَّمسِ اِذا غَیَّبَتْها عَنِ الاَبصارِ السَّحابُ.(3)

بهره‏مندی از من در روزگار غیبتم، مانند سود بردن از خورشید است آن گاه که به وسیله ابرها از چشم‏ها پوشیده است.

تشبیه امام به آفتاب و تشبیه غیبت او به قرار گرفتن خورشید در پسِ ابر، نکته‏های فراوانی دارد که به برخی از آن‏ها اشاره می‏شود:

خورشید در منظومه شمسی مرکزیّت دارد و کرات و سیّارات به دور او حرکت می‏کنند چنان که وجود گرامی امام عصر مرکز نظام هستی است.

بِبَقائِهِ بَقِیَتِ الدُّنیا وَبِیُمْنِهِ رُزِقَ الْوَری وَبِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الْاَرضُ وَالسَّماء(4)

به سبب بودن او دنیا باقی است و به برکت وجود او، عالم روزی می‏خورند و به خاطر وجود او زمین و آسمان، استوار مانده است.

آفتاب، لحظه‏ای از نورافشانی دریغ نمی‏کند و هر کس به اندازه ارتباطی که با خورشید دارد از نور آن بهره می‏گیرد. چنان که وجود ولیّ عصر واسطه دریافتِ همه نعمت‏های مادی و معنوی است که از ناحیه پروردگارِ جهان به بندگان می‏رسد ولی هر کس به اندازه رابطه خود با آن منبع کمالات، بهره‏مند می‏گردد.

اگر این آفتابِ پشت ابر هم نباشد، شدت سرما و تاریکی، زمین را غیر قابل سکونت خواهد کرد. چنانکه اگر عالم از وجود امام – گرچه در پشت پرده غیبت – محروم بماند سختی‏ها و نابسامانی‏ها و هجوم انواع بلاها ادامه زندگی را غیر ممکن می‏سازد.

آن حضرت در نامه‏ای به شیخ مفید خطاب به شیعیان خود می‏فرماید:

اِنّا غَیْرُ مُهْمِلینَ لِمُراعاتِکُمْ وَلا ناسینَ لِذِکْرِکُمْ وَ لَوْلا ذلِکَ لنَزَلَ بِکُمُ اللّأواءَ وَاصْطَلَمَکُمُ الْأَعْداء.(5)

ما هرگز شما را به حال خود رها نکرده‏ایم و هرگز شما را از یاد نبرده‏ایم و اگر نبود (عنایات پیوسته ما) حتماً سختی‏ها و بلاهای فراوانی به شما می‏رسید و دشمنان شما را نابود می‏کردند.

بنابراین آفتاب وجود امام بر عالم وجود می‏تابد و به همه هستی فیض می‏رساند و در این میان برای بشریت و به ویژه جامعه مسلمین و امت شیعه و معتقد به او برکات و خیرات بیشتری دارد که به نمونه‏هایی از آن می‏پردازیم:


1) کافی، ج 1، ص 201.

2) مفاتیح الجنان، زیارت جامعه کبیره. توضیح اینکه این زیارت از امام هادی‏علیه السلام نقل شده است و از نظر سند و عبارات، عالی است و پیوسته مورد عنایت خاص عالمان شیعه بوده است.

3) احتجاج، ج 2، ش 344، ص 542.

4) مفاتیح‏الجنان، دعای عدیله.

5) احتجاج، ج 2، ش 359، ص 598.