جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع غیبت

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

با توجه به مطالب گذشته، غیبت امام مهدی‏علیه السلام امری لازم و ضروری بود ولی از آنجا که همه حرکت‏ها و اقدام‏های پیشوایان بزرگ ما، در راستای تقویت پایه‏های ایمان و اعتقاد مردم بود و بیم آن بود که غیبت آخرین حجت الهی، آسیب‏های جدّی و غیر قابل جبران به دیانت مسلمین وارد آورد، دوران غیبت با روندی حساب شده و برنامه ریزی دقیق آغاز گردیده و ادامه پیدا کرد.

سال‏ها پیش از ولادت امام دوازدهم، سخن از غیبت آن بزرگوار و ضرورت آن بر سر زبان‏ها افتاد و نقل محافل ائمه معصومین‏علیهم السلام و اصحاب ایشان شد. همچنین روش ارتباط امام هادی و امام عسکری‏علیهما السلام با شیعیان در قالبی جدید و به شکل محدودتری انجام گرفت و پیروان مکتب اهل بیت‏علیهم السلام رفته رفته آموختند که در بسیاری از نیازهای مادی و معنوی، مجبور به شرفیابی به محضر امام حاضر نیستند بلکه می‏توانند با مراجعه به کسانی که از سوی امامان به عنوان وکیل و فرد مورد اعتماد معرفی شده‏اند، به وظایف خود عمل کنند. با شهادتِ امام حسن عسکری‏علیه السلام و آغاز دوره غیبت حضرت حجةبن الحسن‏علیه السلام باز هم رابطه امام و امت به کلّی قطع نشد بلکه مردم به وسیله نائبان خاص امام زمان‏علیه السلام با مولا و مقتدای خویش در ارتباط بودند و در همین دوره بود که شیعیان به رفت و آمد و ارتباط گسترده‏تر با عالمان

دینی، خو گرفتند و دانستند که در شرایط غیبت امام نیز راه شناخت وظایف دینی به روی آن‏ها بسته نیست. در این بستر مناسب بود که غیبت طولانی حضرت بقیةاللّه‏علیه السلام اتفاق افتاد و ارتباطی که بین امام و شیعیان در زمان‏های گذشته معمول و رایج بود، قطع گردید.

اینک درباره ویژگی‏های دو دوره کوتاه و بلند غیبت، مطالبی را خواهیم آورد.