وقتی دانستیم امام زمان علیه السلام از تمام حالات و حوادث آگاه است و به موهبت الهی همه چیز را میداند، از گذشته و آینده با خبر است، حتی خطورات ذهنی و امور قلبی را میفهمد و از اسرار نهفته در دلها و رازهای پنهان در باطنها مطلع میباشد، خود این باور و اعتقاد، انگیزهی موثری برای خودسازی و تزکیه است تا از گناهان فاصله بگیریم و به نیکیها بگرویم. زیرا مسلما افکار ناپسند و رفتار زشت، او را میآزارد و قلب مطهرش را مکدر میسازد، چنانکه کارهای نیک و نیات پاک، وی را خرسند میگرداند.
بنابراین انسان معتقد به اهل بیت و شخص باورمند به حضرت صاحب الزمان هرگز اندیشهی خیانت و فکر معصیت در سر نمیپروراند و در پی هوی و هوس، دامن به گناه نمیآلاید. چون از یک طرف میداند اعمال و افکار او به ائمه علیهم السلام عرضه میشوند و امام زمانش، از کارهای ظاهری و انگیزههای درونی وی اطلاع دارند، از سوی دیگر یقین دارد زشت کاریها و پلیدیها، موجب رنجش خاطر و آزردگی مولایش میباشند. بدین خاطر میکوشد که هیچگاه مرتکب گناه نشود و گرد شهوات ناروا نگردد.
خداوند در آیهی 105 سورهی توبه فرموده است:
«و قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المومنون»
یعنی (ای پیامبر، به مردم) بگو: عمل کنید، بزودی خدا و پیامبرش و مومنان، کردار شما را مینگرند.
بر اساس مطالبی که از اهل بیت پیرامون این وحی قرآنی بیان شده، «مومنان» که همردیف خدا و رسولش قرار گرفته و ناظر اعمال مردم اند، امامان معصوم و جانشینان راستین پیامبر میباشند.
در تفسیر برهان، بعد از این آیه، از حضرت صادق علیه السلام گزارش گردیده که دربارهی کلمهی «مومنون» فرمودند:
«هم الائمة».
ایشان (که نظارهگر اعمال مردمان هستند و در قرآن، کنار خدا و پیامبر قرار گرفته، کردار و رفتار همگان را میبینند) امامان معصوم علیهم السلام میباشند.
عبدالله بن ابان که نزد حضرت رضا علیه السلام، موقعیتی داشت، گوید: به امام عرضه داشتم: برای من و خاندانم در پیشگاه الهی دعا کنید.
حضرت فرمودند:
مگر من دعا نمیکنم؟ سوگند به خدا کارهای شما در هر بامداد و شامگاه بر من عرضه میشود.
عبدالله گوید: من این مطلب را بزرگ شمردم (و پذیرش این حقیقت که هر صبح و شب، تمام اعمال، بر امام ارائه گردد، برایم گران
آمد. آنگاه به خاطر آنکه این واقعیت را از قرآن بیابم و در پذیرش آن نلغزم) به من فرمودند:
مگر تو کتاب خدا را نمیخوانی؟! آنجا که فرموده است: (ای پیامبر به مردم) بگو: عمل کنید، بزودی خدا و پیامبرش و مومنان کردار شما را میبینند.
سپس حضرت رضا علیه السلام فرمودند:
به خدا قسم آن مومن، علی بن ابی طالب علیه السلام است.
از بیان هشتمین جانشین رسول خدا استفاده میشود «مومنان» در این آیه، امامان معصوماند که یکی از آنها امیر مومنان و دیگری حضرت رضا علیهماالسلام میباشند. این بزرگواران شاهد اعمال مردم بوده و تمام کارهای افراد، از ریز و درشت، زشت و زیبا، پنهان و آشکار، همه بر آنان عرضه میگردد.
بنابراین امام زمان حضرت حجة بن الحسن علیه السلام، از تمام نیات و رفتار ما آگاهند و خوبیها و بدیهایمان به ایشان ارائه میگردد. بدیهی است هیچ انسان متعهد و باورمندی برخود نمیپسندد که در گزارش اعمالش به امام زمانش، زشتی و پلیدی باشد و از اینکه در حضور حجت خدا و زیر نگاه ولی عصرش، دست به آلودگی بزند و مرتکب گناه شود، شرم میکند.
خصوصا اگر متوجه باشد که زشت کاریها، قلب مولایش را
میآزارد و باعث اذیت پیامبر و ناراحتی ائمه علیهم السلام میگردد. چنانکه در همان مدرک از سماعه روایت شده که گفت: حضرت صادق علیه السلام میفرمودند:
چرا شما پیامبر را ناخرسند و اندوهناک میسازید؟!
مردی عرضه داشت: چگونه ما رسول خدا را میآزاریم و ناراحت مینمائیم؟!
امام علیه السلام فرمودند:
آیا نمیدانید که کارهای شما بر آن حضرت عرضه میشود و وقتی در پروندهی اعمالتان، گناه و نافرمانی خدا را مشاهده کند، افسرده و آزرده خاطر میگردد. پس مراقب باشید به پیامبر بدی روا ندارید و او را ناراحت نسازید، بکله (با اعمال خوب و رفتار نیکتان) خرسند و شادمانش نمایید.
ابوبصیر گوید: از حضرت صادق علیه السلام دربارهی این آیه توضیح خواستم و پرسیدم: مومنان (که در این گفتار آسمانی، همردیف خدا و پیامبر، ناظر اعمال مردماند) چه کسانی میباشند؟
امام فرمودند:
«من عسی ان یکون غیر صاحبکم»
چه فردی ممکن است باشد، غیر از صاحب شما؟
یعنی امام و صاحب امر شما، همان مومنی است که در وحی
الهی، نظارهگر کارهایتان معرفی شده است.
نتیجه آنکه امروز تمام اندیشه و کردار ما، زیر چشم صاحب و مولایمان حضرت بقیة الله علیه السلام است، زشتیهایمان او را آزرده خاطر میسازد، که ناخرسندی او، ناخشنودی پروردگار میباشد، و نیکیهایمان وی را مسرور و خرم دل میگرداند، که مسرت او رضایت رحمان بوده لطف ربوبی و پاداش الهی را به ارمغان میآورد.
اکنون چند نمونه از مواردی که ائمه علیهم السلام اخبار غیبی و اعمال پنهانی و رازهای نهانی مردم را خبر دادهاند خاطرنشان میشود.