حجت از نظر معنی به چند معنی آمده که از جمله به معنای پیشوا است. انبیاء و امامان هم به همین منظور از جانب خداوند متعال ماموریت پیدا کرده اند تا خلق را ارشاد نموده و از ضلالت و گمراهی نجاتشان دهند و روی همین اصل آنها را حجت نیز نامیده اند، چنانچه در سفارشات حضرت موسی بن جعفر علیه السلام به هشام بن حکم می خوانیم: ان لله علی الناس حجتین: حجه ظاهره و حجه باطنه. فاما الظاهره فالرسل و الانبیاء و الائمه علیهم السلام.
و اما الباطنه فالعقول.(1) به راستی که برای خدا در میان مردم دو پیشوا است، پیشوای ظاهر و پیشوای باطن و درون. اما پیشوای ظاهری رسولان و پیامبرانند و امامان علیهم السلام. و اما پیشوای باطنی و درونی عقلهای مردم است. ولی این سوال پیش می آید: آیا ممکن است که زمین خالی از حجت خدا باشد؟ جواب این سوال را در پیام امام زمان علیه السلام می خوانیم.
متن پیام
ان الارض لا تخلو من حجه، و لا یبقی الناس فی فتره.(2)
زمین هرگز از حجت و پیشوا خالی نمی ماند و مردم در وقفه و سرگردانی نخواهد بود. بنابر این خدا را شکر می کنیم از اینکه پیوسته حجت و راهنما برای ما مقرر فرموده و در هر زمان مردم از وجود انبیاء و پیامبران و یا جانشینشان بهره مند بوده اند، و ما نیز از برکات وجود حضرت ولی عصر ارواحنا فداه بهره مندیم.
نگارنده گوید: در بعضی از ادعیه آمده: بوجوده ثبتت الارض و السماء. برقراری زمین و آسمان وابسته به وجود آن حضرت است.(3)
1) بحار جلد 1 صفحه 137.
2) کمال الدین چاپ مطبعه الصدوق صفحه 445.
3) مفاتیح الجنان، فرازی از دعای عدیله.