جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حضرت قائم از فرزندان امیرمؤمنان است

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«عَنْ ابنِ عبّاس، قال: قالَ رَسُولُ‏اللّه – صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه -:

إِنَّ عَلیًّا إِمامُ أُمَّتی مِن بَعْدِی، وَ مِنْ وُلْدِهِ الْقائِمُ الْمُنْتَظَرُ الَّذِی إِذَا ظَهَرَ یَمْلَأُ الْأَرْضَ عَدْلًا وَقِسْطًا کَما مُلِئَتْ جَوْرًا و ظُلْمًا؛ وَ الَّذِی بَعَثَنی بِالْحَقِّ بَشِیرًا وَ نَذیرًا إنَّ الثّابِتینَ عَلَی الْقَوْلِ بِإِمامَتِهِ فی زَمانِ غَیْبَتِهِ لَأَعَزُّ مِنَ الْکِبْرِیتِ الْأَحْمَر.

فَقامَ إِلَیْهِ جابِرُ بْنُ عَبْدِاللّهِ الْأَنْصاریّ، فَقالَ: یا رَسُولَ‏اللّه! لِوَلَدِکَ الْقائِمِ غَیْبَةٌ؟

قالَ: إی وَ ربِّی، لَیُمَحِّصَنَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ یَمْحَقُ الْکافِرینَ، یا جابِرُ! إِنَّ هذَا الْأَمرَ مِن أَمرِ اللّهِ وَ سِرّ مِن سِرِّ اللّه مَطوِیٌّ مِنْ عِبادِ اللّه، فَإِیّاکَ وَ الشَّکَّ فیهِ، فَإِنَّ الشَّکَّ فی أَمْرِ اللّهِ – عَزَّ وَ جَلّ – کُفْرٌ».(1)

(یعنی:

از ابنِ عبّاس منقول است که گفت: رسولِ‏خدا – صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ و آلِه – فرمود: علی

إمامِ أُمّتِ من پس از من است، و قائِمِ مُنْتَظَر که چون ظهور کُنَد زمین را – همانگونه که از جوْر و ظلم پُر شده است – از عدل و قِسط پُر می‏سازد، از فرزندانِ اوست. قَسَم به آنکه مرا بحق به عنوانِ بشیر و نذیر برانگیخت که کسانی که در روزگارِ غَیبتِ او در اعتقاد به إمامتش استوار بپایَند، از کبریتِ أَحْمَر کمیاب‏ترند.(2)

پس جابر بنِ عبداللّهِ أنصاری رو به آن حضرت برخاسته گفت:

ای رسولِ‏خدا! آیا فرزندِ تو، قائِم، را غَیبتی هست؟

فرمود: آری، قَسَم به پروردگارم که همانا مؤمنان را می‏پالایَد و کافران را نابود می‏کُنَد. ای جابِر! این أمر از أمرِ خدا و سِرّی از سِرِّ خداست که از بندگانِ خدا فروپوشیده است. مبادا در آن شک کُنی که شکّ در أمرِ خدایْ – عَزَّ وَ جَلّ -، کُفر است.).


1) منتخب الأثر / 188 به نقل از ینابیع المودّة / 494 «و نگر: طبعِ جدیدِ منتخب الأثر (سه جلدی)، 142:2 و 143؛ و: فرائد السّمطین، ط. محمودی، 335:2 و 336؛ و: کمال‏الدّین و تمام‏النّعمه‏یِ ط. پهلوان 537:1.در چاپِ جدیدِ ینابیع المودّه (ط. أسوه)، حدیثِ مورد بحث را، نگر در: ج 3، ص 397 و 398».

2) ««الأَعَزّ مِنَ الکِبْریتِ الْأَحْمَر» (/ کمیاب‏تر از کبریتِ أَحْمَر)، مَثَلی است که در موردِ چیزهایِ بسیار بسیار کمیاب به کار می‏رود.در چیستیِ «کبریتِ أَحمر» – که بسانِ یک مَثَل و نُماد در عربی و فارسی استعمال شده – آراء و أقوال، مختلف است، و برخی گفته‏اند که أصلًا وجودِ خارجی ندارد و صِرفًا تصوّری ذهنی است. به هر رویْ، آنچه در حدیث هست، به‏کارگیریِ اصطلاحی مفهوم برایِ مخاطَبانِ عربی‏زبان است و أصلِ ماهیّتِ کبریتِ أحمر – هرچه باشد – موضوعیّتی ندارد. به عبارتِ دیگر، «کبریتِ أحمر»، نمادِ زبانی هر چیزِ بغایت نادر و کمیاب است و لزومًا این که خودِ آن چیست موردِ اعتنایِ گوینده و شنونده نیست.نیز نگر: مرآةالعقول 285:9؛ و: مجمع‏البحرینِ طُرَیْحی، إعداد محمود عادل، 12:4؛ و: فرائد اللّال فی مجمع‏الأَمثال، الطّرابلسی، 35:2».