جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پاسخ گویی به سؤالات

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آخرین ستاره درخشان آسمان امامت، در همان سال‏های آغاز زندگی، به سؤالات شیعیان در موارد گوناگون، پاسخ‏های محکم و قانع کننده می‏داد و دلگرمی و آرامش خاطر آنان را فراهم می‏کرد. برای نمونه روایتی را به اختصار نقل می‏کنیم:

سعد بن عبدالله قمی از بزرگان شیعه به همراه احمد بن اسحاق قمی وکیل امام حسن عسکری‏علیه السلام برای طرح سؤالات و دریافت پاسخ آن‏ها به محضر امام یازدهم شرفیاب می‏شود. او جریان این دیدار را چنین نقل کرده است:

چون خواستم سؤال کنم، امام عسکری‏علیه السلام به فرزندش اشاره کرد و فرمود: از نور چشمم سؤال کن! در این هنگام کودک رو به من کرده فرمود: هر چه می‏خواهی سؤال کن!… پرسیدم: مقصود از «کهیعص» [از حروف مقطعه قرآن] چیست؟ فرمود: این حروف از خبرهای غیبی است. خداوند بنده [و پیامبر] خود زکریّا را از آن آگاه ساخته و سپس آن را برای محمدصلی الله علیه وآله وسلم باز گفته است. داستان از این قرار است که زکریّاعلیه السلام از پروردگارش خواست تا نام‏های پنج تن [آل‏عبا] را به او بیاموزد. خداوند متعال جبرئیل‏علیه السلام را بر او فرو فرستاد و آن نام‏ها را به او یاد داد. زکریّا چون [نام‏های مقدس] محمد و علی و فاطمه و حسن: را بر زبان می‏آورد اندوه و گرفتاریش برطرف می‏شد و وقتی حسین علیه السلام را یاد می‏کرد، بغض گلویش را می‏گرفت و مبهوت می‏شد. روزی گفت: بارالها چرا وقتی آن چهار نفر را یاد می‏کنم از اندوه‏ها و نگرانی‏هایم راحت شده و دل‏آرام می‏شوم و چون حسین‏علیه السلام را به یاد می‏آورم، اشکم جاری و ناله‏ام بلند

می‏شود؟! خداوند او را از داستان حسین‏علیه السلام آگاه کرد و فرمود: «کهیعص» [رمز این داستان است]. «کاف» رمز کربلا و «هاء» رمز هلاکت خاندان [او] و «یاء» کنایه از نام «یزید» که جفاکننده نسبت به حسین‏علیه السلام است می‏باشد و «عین» اشاره به عطش و تشنگی او دارد و «صاد» نشانه صبر و استقامت امام حسین‏علیه السلام است….

گفتم: ای مولای من! چرا مردم از برگزیدن امام برای خود منع شده‏اند؟

فرمود: [مقصود تو برگزیدن] امام مصلح است یا امام مُفسد؟ گفتم: امام مصلح [که جامعه را اصلاح کند]. فرمود: با توجه به اینکه هیچکس از درون دیگری آگاه نیست که به صلاح و درستی می‏اندیشد یا به فساد و تباهی، آیا احتمال ندارد که برگزیده مردم، مُفسِد (و اهل تبهکاری) باشد؟ گفتم: آری، امکان دارد. فرمود: علّت، همین است.(1) و(2)

گفتنی است که در ادامه روایت، امام مهدی‏علیه السلام علّت دیگری نیز بیان کرده‏اند و به سؤالات دیگر هم پاسخ فرموده‏اند که برای رعایت اختصار از بیان آن‏ها خودداری شد.


1) کمال‏الدین، ج 2، باب 43، ح 21، ص 190.

2) توضیح این سخن در فصل اول کتاب در بخش منصوب بودن امام از سوی خدا، گذشت.