جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گسترش معرفت و اخلاق

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قرآن کریم و تعالیم اهل بیت‏علیهم السلام بر رشد اخلاقی و معنوی بشر بیشترین تأکید را انجام داده است زیرا که مهمترین عامل رشد و تعالی انسان به سوی هدف بلند خلقت همانا اخلاق نیکو می‏باشد. پیامبرصلی الله علیه وآله هدف از پیامبری خود را تکمیل مکارم الاخلاق می‏شمرد(1)

الاخلاق برانگیخته شدم. (میزان الحکمة، مترجم، ج 4، ص 1530).@ و قرآن نیز آن بزرگوار را بهترین الگوی رفتاری برای همه مردم معرفی می‏کند.(2) ولی با کمال تأسف به واسطه دوری بشر از راهنمایی‏های قرآن و اهل بیت‏علیهم السلام، انحطاط اخلاقی در همه زمینه‏ها در جوامع بشری و به ویژه جامعه مسلمین آشکار گردیده است و همین انحراف از ارزشهای اخلاقی از عوامل مهم ویران کردن حیات فردی و اجتماعی انسانها شده است.

حکومت امام مهدی‏علیه السلام که حکومت خدا و ارزشهای الهی بر جهان است، ترویج ارزشهای اخلاقی را در رأس برنامه‏های خود قرار خواهد داد.

امام باقرعلیه السلام فرمود:

اِذا قامَ قائمُنا وَضَعَ یَدَهُ عَلی رُؤُوسِ الْعِبادِ فَجَمَعَ بِهِ عُقُولُهُمْ وَ اَکْمَلَ بِهِ‏اَخْلاقُهُمْ.(3)

زمانی که قائم ما قیام کند دست خود بر سر بندگان خواهد نهاد و عقل‏های ایشان را جمع خواهد کرد و اخلاق آنها را به کمال خواهد رساند.

از این تعبیر کنایه‏آمیز و زیبا فهمیده می‏شود که در پرتو حکومت مهدی‏علیه السلام که حکومت اخلاق و معنویت است، بستر مناسب برای کمال عقلی و اخلاقی بشر فراهم خواهد آمد زیرا همانگونه که اخلاق منحط و پست از نقصان عقل و خِرد آدمی است، کمال عقل موجب بروز و ظهور اخلاق نیکو در انسان خواهد بود.

از سوی دیگر محیط آکنده از هدایت‏های قرآن و سنت‏های الهی آدمی را به سوی خوبی‏ها سوق می‏دهد. بنابراین از درون و برون همه کشش‏ها به سوی فضیلت‏ها و زیبایی هاست و اینگونه است که ارزشهای الهی و انسانی همه جائی و عالم‏گیر می‏شود.


1) پیامبر اسلام می‏فرماید: انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق؛ همانا من برای تکمیل مکارم**صفحه=182

2) اشاره به آیه «لقد کان لکم فی رسول الله اسوة حسنة» و برای شما در رسول خدا الگوی نیکویی است. (سوره احزاب، آیه 21).

3) بحارالانوار، 52، ص 336.