جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عدالت فراگیر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در روایات فراوان، مهمترین ره آورد قیام و انقلاب حضرت مهدی‏علیه السلام پر شدن جهان از عدالت و دادگری شمرده شده است که در بخش اهداف حکومت درباره آن سخن گفتیم. اما در این بخش بر آن حقیقت یاد شده این واقعیت را می‏افزاییم که در حاکمیّت قائم آل محمدصلی الله علیه وآله عدالت در همه سطوح جامعه به صورت یک جریان جاری در تمام مویرگهای اجتماع در می‏آید و هیچ نهاد و مجموعه کوچک یا بزرگی نمی‏ماند مگر اینکه عدالت در آن حاکم خواهد شد و روابط افراد با یکدیگر بر اساس آن پی‏ریزی خواهد شد.

امام صادق‏علیه السلام در این باره فرمود:

به خدا قسم، عدالت را در خانه‏های مردم خواهد برد آنچنان که سرما و گرما به درون خانه‏ها نفوذ می‏کند.(1)

وقتی خانه که کوچکترین نهاد در جامعه است به کانون عدالت تبدیل می‏شود و روابط افراد خانواده با یکدیگر عادلانه می‏گردد حکایت از آن دارد که حکومت جهانی و عدل گستر مهدوی نه با ابزار زور و قانون بلکه بر اساس یک تربیت قرآنی که به عدالت و احسان فرمان می‏دهد(2)، افراد را پرورش می‏دهد و در فضایی این چنین

همگان به حکم وظیفه انسانی و الهی خود، حقوق دیگران را – گرچه از نظر رتبه و مقام، جایگاهی نداشته باشند – محترم می‏شمارند.

در جامعه موعود مهدوی، عدالت، یک جریان فرهنگی اصیل و با پشتوانه قرآنی و حکومتی است که تخلّف از آن تنها توسط معدودی از افراد که خود محور و منفعت طلب بوده و به دور از تعالیم قرآن و اهل‏بیت‏علیهم السلام پرورش یافته‏اند، صورت می‏گیرد که حاکمیت عدالت پرور با آنها برخورد جدّی می‏کند و اجازه رشد و نموّ و ریشه دوانیدن به آنها نمی‏دهد و به ویژه از نفوذ آنها به سطوح حاکمیّت جلوگیری می‏کند.

آری عدالتی چنین فراگیر و همگانی رَه‏آورد حکومت مهدی منتظرعلیه السلام است و بدینسان عالی‏ترین هدف انقلاب امام مهدی‏علیه السلام که پر کردن عالم از عدل و داد بوده است به شکل کامل تحقق خواهد یافت و ظلم و ستم و حق کشی در همه زوایای جامعه حتی در روابط اعضای خانواده با یکدیگر از بین خواهد رفت.


1) بحارالانوار، ج 52، ص 362.

2) قرآن می‏فرماید: ان الله یأمر بالعدل والاحسان یعنی به راستی که خداوند به عدالت و نیکوکاری فرمان می‏دهد؛ سوره نحل، آیه 90.