جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قلمرو حکومت و مرکز آن

زمان مطالعه: 3 دقیقه

تردیدی نیست که حکومت حضرت مهدی‏علیه السلام حکومتی جهانی است زیرا که او موعود همه بشریت و تحقق بخش آرزوهای همه انسان‏هاست. بنابراین آنچه از زیبایی‏ها و خوبی‏ها در سایه حکومت او به وجود آید سراسر زمین را فرا خواهد گرفت. این حقیقتی است که روایات فراوان، شاهد آن است که به گروههایی از آنها اشاره می‏کنیم.

الف. روایات بسیاری که مضمون آن چنین است، مهدی‏علیه السلام زمین را پر از عدل و داد می‏کند همان گونه که پر از ظلم و جور شده باشد.(1) کلمه «زمین» (الارض) سرتاسر

کره خاکی را در بر می‏گیرد و هیچ دلیلی وجود ندارد که معنی آن را به بخشی از زمین محدود کند.

ب. روایاتی که از تسلّط امام مهدی‏علیه السلام بر مناطق مختلف جهان خبر داده است که گستردگی و پراکندگی و اهمیت آن مناطق، حکایت از سلطه آن حضرت بر تمامی جهان دارد و گویای آن است که بیان بعضی از شهرها و کشورها در روایات از باب نمونه و مثال بوده و میزان درک مخاطبان روایات در آن زمان نیز ملاحظه گردیده است.

در روایات مختلف از روم، چین، دیلم یا کوههای دیلم، ترک، سند، هند، قسطنطنیّه، کابل شاه و خزر به عنوان مناطقی که امام مهدی بر آنها مسلط خواهد شد و آنها را فتح خواهد کرد نام برده شده است.(2)

گفتنی است که مناطق یاد شده در دوران ائمه‏علیهم السلام بر بخش‏های بسیار گسترده‏تری نسبت به زمان ما، گفته می‏شده است. برای مثال «روم» شامل همه اروپا و حتی قاره آمریکا می‏گردیده و مراد از چین همه شرق آسیا بوده که شامل ژاپن نیز می‏شود همانگونه که «هند»، پاکستان امروز را شامل بوده است.

شهر قسطنطنیه همان استانبول است که در جهان آن روز به عنوان مقاوم‏ترین شهرها و مناطق از آن یاد می‏شده و در واقع فتح آن یک پیروزی و موفقیت بزرگ شمرده می‏شده زیرا که یکی از راههای اصلی ورود به قاره اروپا بوده است.

خلاصه اینکه تسلّط امام مهدی‏علیه السلام بر مناطق حسّاس و مهم جهان حکایت از

گستردگی جهانی فرمانروایی آن حضرت دارد.

ج. گذشته از روایات دسته اول و دسته دوّم، روایات متعددی در دست است که به روشنی از جهانی بودن حکومت حضرت مهدی‏علیه السلام خبر می‏دهد.

در سخنی از پیامبر اکرم‏صلی الله علیه وآله آمده است که خداوند متعال فرموده است:

… من دین خود را به دست آنها (پیشوایان دوازده‏گانه) بر همه آئین‏ها پیروز می‏گردانم و به دست ایشان فرمان خود را (بر همه) چیره خواهم ساخت و به (قیام) آخرین آنها – امام مهدی‏علیه السلام – سراسر زمین را از دشمنانم پاک خواهم کرد و او را بر مشرق و مغرب زمین فرمانروا خواهم گرداند…(3)

و امام باقرعلیه السلام فرمود:

اَلْقائِمُ مِنّا… یَبْلُغُ سُلْطانَهُ الْمَشْرِقَ وَالْمَغْرِبَ وَیُظْهِرُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ بِهِ دینَهُ عَلَی الدّینِ کُلِّهِ وَلَوْکَرِهَ الْمُشْرِکُونَ…(4)

قائم‏علیه السلام از، (خاندان پیامبر) است… (او کسی است که) فرمانروایی او شرق و مغرب (عالم) را فرا خواهد گرفت و خداوند به دست او دین خود را بر همه ادیان غلبه می‏دهد اگر چه مشرکان را خوش نیاید.

و اما مرکز حکومت جهانی حضرت مهدی‏علیه السلام، شهر تاریخی کوفه است که در آن زمان وسعت زیادی خواهد یافت به گونه‏ای که شهر نجف را که در چند کیلومتری کوفه است شامل می‏شود و به همین دلیل است که در بعضی روایات، کوفه و در بعضی دیگر نجف به عنوان مرکز حکومت نام برده شده است.

امام صادق‏علیه السلام در ضمن روایتی طولانی فرموده است:

مرکز حکومت او (حضرت مهدی‏علیه السلام) شهر کوفه خواهد بود و محل قضاوت او مسجد (بزرگ) کوفه.(5)

گفتنی است شهر کوفه از دیرزمان، مورد توجّه خاندان پیامبرصلی الله علیه وآله و محل زمامداری حضرت علی‏علیه السلام بوده است و مسجد مشهور آن یکی از چهار مسجد معروف جهان اسلام است که امام علی‏علیه السلام در آن نماز گزارده و خطبه می‏خوانده است و نیز در آن به امر قضاوت می‏پرداخته است و در نهایت در محراب همان مسجد به شهادت رسیده است.


1) کمال‏الدین، باب 25، ح 4 و باب 24، ح 1 و 7.

2) ر.ک: غیبت نعمانی و احتجاج طبرسی.

3) کمال‏الدین، ج 1، باب 23، ح 4، ص 477.

4) کمال‏الدین، ج 1، ب 32، ح 16، ص 603.

5) بحار، ج 53، ص 11.