جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مدت حکومت

زمان مطالعه: 3 دقیقه

پس از اینکه عالم بشریت یک دوره بسیار طولانی از حاکمیت ظلم و ستم را پشت سر گذاشت، جهان با ظهور آخرین حجّت پروردگار به سوی حاکمیّت خوبی‏ها خواهد رفت و حکومت به دست حاکمان و نیکان قرار خواهد گرفت و این وعده حتمی خداوند است.

حکومت خوبان که با فرمانروایی امام مهدی‏علیه السلام آغاز می‏شود تا پایان عمر دنیا ادامه خواهد یافت و دیگر روزگار ظلم و ظالمین تکرار نخواهد شد.

در سخنی که پیش از این از پیامبرصلی الله علیه وآله نقل شد آمده است که خداوند بزرگ حاکمیّت آخرین پیشوای معصوم را به پیامبر اسلام‏صلی الله علیه وآله بشارت می‏دهد و در پایان

می‏افزاید:

(پس از آنکه مهدی‏علیه السلام به حکومت رسید) دولت او را دوام خواهم بخشید و پیوسته تا قیامت، روزگار (و حاکمیّت زمین) را در دست اولیاء ودوستان خود دست به دست خواهم کرد.(1)

بنابراین نظام عادلانه‏ای که امام مهدی‏علیه السلام برپا خواهد کرد. دولتی است که پس از آن برای دیگران دولتی نخواهد بود و در حقیقت تاریخ جدیدی از حیات بشر شروع خواهد شد که سراسر در زیر حاکمیّت الهی بسر خواهد بُرد.

امام باقرعلیه السلام فرمود:

دولت ما آخرین دولت هاست و هیچ خاندان صاحب دولتی نمی‏ماند مگر اینکه پیش از حکومت ما، حاکم می‏شوند تا وقتی (حکومت اهل بیت بر پا شد و) شیوه حکمرانی، را دیدند نگویند، اگر ما هم حاکم می‏شدیم همینگونه عمل می‏کردیم.(2)

بنابراین مدّت استمرار نظام الهی پس از ظهور، جدا از مدّت حکومت شخص امام مهدی‏علیه السلام است که مطابق روایات آن حضرت باقیمانده عمر خود را حاکم بوده و سرانجام چشم از جهان فرو خواهد بست.

تردیدی نیست که مدت حکومت آن حضرت باید به قدری باشد که امکان تحول جهانی و استقرار عدالت در همه مناطق عالم وجود داشته باشد ولی اینکه این هدف در چند سال قابل دسترسی است، قابل تخمین و گمانه زنی نیست و باید به روایات

امامان معصوم‏علیهم السلام رجوع کرد. البته با توجه به قابلیّت‏های آن رهبر الهی و توفیق و مدد غیبی برای آن حضرت و اصحاب و یاران شایسته‏ای که در اختیار اوست و آمادگی جهانی برای پذیرفتن حاکمیّت ارزش‏ها و زیبایی‏ها در زمان ظهور، ممکن است که رسالت مهدی موعودعلیه السلام در زمانی نسبتاً کوتاه انجام شود و جریانی که بشریت در طول قرون متمادی از ایجاد آن ناتوان بوده است در کمتر از 10 سال اتفاق افتد.

روایاتی که مدت حکومت حضرت مهدی‏علیه السلام را بیان می‏کند بسیار گوناگون است. بعضی از آنها مدت حکومت آن حضرت را 5 سال و تعدادی از آنها 7 سال و برخی دیگر 8 و نه و 10 سال بیان کرده است. چند روایت هم مدت حکومت را 19 سال و چند ماه و بالاخره 40 سال و 309 سال بر شمرده است.(3)

گذشته از اینکه علّت این همه اختلاف در روایات، روشن نیست پیدا کردن مدت واقعی حکومت از میان این روایات کاری دشوار است. اما بعضی از علمای شیعه با توجه به فراوانی و شهرت روایات 7 سال، این نظر را انتخاب کرده‏اند.(4)

و بعضی دیگر گفته‏اند مدت حکومت امام مهدی‏علیه السلام 7 سال است ولی هر سال از سالهای حکومت حضرت به اندازه 10 سال از سالهای ماست که این مطلب نیز در بعضی روایات آمده است:

راوی از امام صادق‏علیه السلام درباره مدت حکومت حضرت مهدی‏علیه السلام سؤال می‏کند و

امام می‏فرماید:

(حضرت مهدی‏علیه السلام) هفت سال حکومت می‏کند که برابر 70 سال از سالهای روزگار شماست.(5)

مرحوم مجلسی(ره) می‏فرماید:

روایاتی که درباره مدت حکومت امام‏علیه السلام رسیده است باید به احتمال‏های زیر توجیه کرد: برخی روایات به تمام مدت حکومت اشاره دارد و برخی بر مدت ثبات و استوار و حکومت. بعضی مطابق سال‏ها و روزهایی است که ما با آن آشناییم و بعضی مطابق سال‏ها و ماههای روزگار حضرت است که طولانی می‏باشد و خداوند به حقیقت مطلب آگاه است.(6)


1) کمال‏الدین، ج 1، باب 23، ح 4، ص 477.

2) غیبت طوسی، فصل 8، ح 493، ص 472.

3) برای آگاهی از روایات به کتاب چشم اندازی به حکومت مهدی‏علیه السلام، نجم‏الدین طبسی، ص 175-173 رجوع شود.

4) ر.ک: «المهدی»، سید صدرالدین صدر، ص 239؛ تاریخ مابعدالظهور، سید محمد صدر.

5) غیبت طوسی، فصل 8، ح 497، ص 474.

6) بحارالانوار، ج 52، ص 280.