جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علاّمه محمّد تقی جعفری

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آن پیشتاز الهی همانند وجدان کل و احساس انسانیت، هوی را مغلوب هدایت سازد. و آراء ونظریات فاسد را مقهور قرآن.

کیست آن کسی که هوی را مغلوب هدایت می‏سازد؟

آن کمال یافته الهی و تربیت و تعلیم یافته باغبان هستی است که همه وجدان‏های ناب بشری به انتظار مقدم او لحظه شماری می‏کنند، و آن بقیه رسالت و امامت است که برای به ثمر رساندن تلاش‏های پیشتازان ربانی، تاریکی‏های شدیدتر از ظلمات دوران جاهلیت را از فضای ننگ آلود تاریخ زدوده و طعم تاریخ انسانیت را برای مردم جوامع قابل دریافت خواهد فرمود. در این روزگار است که حیات انسان‏ها جوانه می‏زند و برای به ثمر رسانیدن حکمت وجودی خود، شاخه‏ها، برگ‏ها و میوه خود را که قرار گرفتن در جاذبیت کمال ربوبی است، سرسبز و خرم می‏گرداند.

این انسان کامل که ماهیت هوی و مختصات آن را و همچنین ماهیت هدایت و لوازم و صفات آن را برای همه آدمیان می‏شناساند و طرق تقویت

اراده را برای مردم تعلیم می‏نماید تا آن جا که مردم حیات خود را در هدایت و کمال ببینند و مرگ خود را در هوی و هوس. در چنین روزگاری است که احدی از آدمیان به فکر تفسیر و توجیه هواهای نفسانی و شیطانی خود به وسیله کج و منحرف ساختن مفهوم هدایت و مختصات آن نخواهد افتاد… در آن روزهای الهی، چهره نورانی آن انسان کامل، قیافه حقیقی قرآن را روشن خواهد ساخت. آراء و نظریات پیش ساخته که بر مبنای آلودگی‏های مغزی و تمایلات درونی شکل گرفته‏اند، توانایی رویارویی با آن قیافه نورانی قرآن را از دست خواهند داد. درون مردم رشد یافته آن دوران، چنان صفاتی خواهد داشت که با رویارویی با قرآن، خود را با فروغ ربانی مواجه خواهند دید… در آن زمان مردم از جمادی بالاتر رفته و به درجه عالی انسانی و روح ملکوتی نائل می‏گردند… در آن روزهای الهی، فروغی در دل‏های آدمیان می‏درخشد که با هر کلمه از کلمات‏اللّه و هر آیه‏ای از آیات‏اللّه که رویاروی می‏شوند گویی خود مخاطب مستقیم آن کلمات و آیات می‏باشند و آنها را از خداوند سبحان می‏شنوند. در این موقع است که تاویلات نابجا و نظریات بی‏اساس درباره قرآن و تفسیر آن، همه و همه از بین می‏روند، و با ارتباط با کلام اللّه ناطق انس و الفت حقیقی با قرآن را نائل می‏گردند. مکتب‏های ساختگی مخصوصاً آن آراء و تفسیراتی که تحت نفوذ قدرتمندان خودکامه در زمان آل امیه و آل عباس به وجود آمده بود، همگی بی‏اساس بودن خود را ظاهر می‏سازند…

به هر حال، مطابق دریافت‏های وجدانی و حکم عقل سلیم و شهادت مکتب‏های انسانی ـ الهی و صاحب نظران آگاه از ابعاد وجودی بشر در طول تاریخ، روزی در این کره زمین فرا می‏رسد که همای سعادت و عدالت بال و

پر گشاید و فضای این نیرنگ سرا و میدان تنازع در بقاء را به آشیانه انسان و انسانیت مبدل بسازد. قطعی است آن روز که عنایت الهی مدد کند و عدالت در روی زمین به وسیله دولت جهانی که زمامدارش انسان کامل الهی حضرت حجة بن الحسن علیه السلام خواهد بود، استعدادهای نهانی انسان که در طول قرون و اعصار متمادی، راکد مانده بوده است، به فعلیت در می‏آید و انسان تعریف حقیقی خود را درمی‏یابد و علوم انسانی مشکل واقعی خود را پیدا می‏کند. خداوند سبحان در آن روزگار همه نیروهای روی زمین را در اختیار کسی قرار می‏دهد که آنها را در مجرای عدالت به ثمر می‏رساند. (1)


1) ترجمه و تفسیر نهج البلاغه، ج 24، خطبه ی 138، علامه محمد تقی جعفری.